Teflon vergiftiging bij vogels

Naar aanleiding van een vogelliefhebber waarbij 2 vogels plotseling doodgingen in een tijd bestek van 5 minuten.
Daar 1 dode vogel normaal zou kunnen zijn, maar 2 in 5 minuten was wel heel frappant.
Dit is een vreemde gewaarwording en heeft daarom contact opgenomen met een dierenarts.  De dierenarts vroeg als eerste, ” heeft of staat u te koken met een pan met TELFON?.”

Dat was inderdaad het geval. Volgens de arts komt dit vaker voor. Hij heeft hierna meer info op het internet gezocht en is hier erg van geschrokken.

Mede hierdoor willen wij u dan ook graag op de hoogte stellen van de mogelijke gevolgen,
Onder staande vind u o.a. op het internet.

Teflon vergiftiging bij vogels

Hoe kan een vogel een teflon vergiftiging oplopen? 

Teflonvergiftiging wordt veroorzaakt door het inademen van giftige dampen die plaatsvinden wanneer oververhitting plaatsvindt van materialen waarin het stofje teflon is verwerkt. Teflon is het laagje dat in antiaanbaklaag pannen wordt aangebracht. Ook in de meeste gourmetpannetjes is dit laagje aanwezig, maar in andere gebruiksartikelen zoals strijkijzers, strijkplankovertrekken of verhittingselementen in bepaalde warmtelampen of –pompen. Wanneer het materiaal oververhit (>280˚C) raakt of aanbrandt zullen irriterende en zure gassen vrijkomen. Bij inademing van deze gassen kan een vogel ernstig ziek worden.

Wat zijn de verschijnselen van een teflonvergiftiging?

Na het inademen van de giftige dampen krijgen de vogels voornamelijk problemen met hun ademenhalingsapparaat. De gge dampen komen na inademing terecht in de longen en veroorzaken lokaal bloedingen. Klinische verschijnselen worden vaak gezien binnen kortetijd na blootstelling aan de giftige dampen. Afhankelijk van de mate van blootstelling kunnen diverse verschijnselen optreden waaronder: benauwdheid, piepende ademhaling, versnelde ademhaling, sloomheid, zwakte, gebrekkige coördinatie en epileptiforme aanvallen. Het ziekteverloop is vaak snel en in veel gevallen overlijdt de vogel, soms zelf zonder enige voorafgaande verschijnselen.

Hoe kan er worden vastgesteld dat het om een teflonvergiftiging gaat?

Er is geen test beschikbaar om vast te stellen of er sprake is van een teflonvergiftiging. Bij verdenking van een dergelijke vergiftiging zal de dierenarts specifieke vragen stellen om vast te stellen of de vogel is blootgesteld aan giftige dampen. Op basis van de door de eigenaar gegeven antwoorden zal de waarschijnlijkheidsdiagnose worden vastgesteld. Als de vogel al overleden is kan de dierenarts of patholoog een onderzoek uitvoeren om vast te stellen wat de doodsoorzaak is. Hierbij wordt in dergelijke gevallen de typische veranderingen (zoals longbloedingen) gevonden die suggereren dat de vogel is gestorven door inademing van giftige dampen.

Is de vogel te behandelen wanneer blijkt dat deze een teflonvergiftiging heeft?

Omdat het ziekteproces een zeer snel en acuut verloop kent lukt het vaak niet tijdig een behandeling in te stellen. Als men wel op tijd is dan kan de dierenarts een ondersteunende behandeling instellen. Deze bestaat uit het toedienen van zuurstof. Als de vogel niet eet en drinkt zal de behandeling uitgebreid worden met dwangvoeding en het toedienen van vloeistoffen. Ook kan overwogen worden om medicijnen te geven die het optreden van vochtuittreding in de longen tegengaan en zorgen voor verwijding van de luchtwegen. Ook kan er antibiotica gegeven worden tegen het optreden van secundaire infecties (infecties die ontstaan omdat de vogel een verhoogde gevoeligheid heeft als gevolg van de aanwezigheid van een ander ziekteproces). Indien de blootstelling met de giftige dampen tot een bepaald minimum beperkt is gebleven bestaat de kans dat de vogel het overleeft. In veel gevallen is de prognose slecht en zal de vogel, ondanks de ingestelde therapie, komen te overlijden.

Hoe kan ik voorkomen dat een vogel een teflonvergiftiging oploopt?

Voorkomen is beter dan genezen, vooral omdat de kans op genezing erg klein is. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Dit betekent dat het in principe afgeraden wordt om antiaanbaklaagpannen, gourmetstellen, tostiapparaten of andere teflonhoudende materialen te gebruiken in dezelfde ruimte als waar de vogel verblijft. Niet in alle gevallen hoeft dit tot probemen te leiden, de giftige stoffen komen immers pas vrij wanneer er sprake is van oververhitting of verbranding van teflon. Om risico’s tot een absoluut minimum te beperken is het echter verstandig om de vogels gedurende het gebruik van teflon houdende spullen tijdelijk te verplaatsen naar een andere ruimte en daar te zorgen voor voldoende ventilatie (geen tocht!).

Lijst van (bronnen van) vluchtige stoffen die een potentieel gevaar vormen voor vogels:

– apparaten/materialen met anti-aanbaklaag (pannen, kookgerei, tosti-apparaten, strijkijzers

en strijkplankovertrekken

– verhittingselementen of airconditioners

– ovenreinigers en aanverwante producten

– schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of bleekwater

– gassen die vrijkomen bij verven

– spuitbus gassen

– benzine en andere vluchtige gasdampen

– uitlaatgassen van auto’s

– rook (alle verschillende bronnen)

– koolstofmonoxide (o.a. bij slecht werkende schoorsteen, openhaard, geiser of kachel)

– kaarsen met loden pit, geurende luchtverfrissers (plug-in luchtverfrissingssystemen)

– bestrijdingsmiddelen

Dierenartspraktijk Enschede

Papegaaien en koken: pas op voor de luchtjes

Je moet er niet aan denken, maar het gebeurt jaarlijks honderden keren: na een heerlijk avondje gourmetten vinden vogeleigenaren hun vogel de volgende morgen dood in hun kooi. Zomaar ineens, zonder dat hij ooit ziek was.

Iedere papegaai, maar ook andere vogels in Nederland, lopen het risico op deze manier te overlijden. Teflon, ofwel de antiaanbaklaag, is de boosdoener.

Teflon, waaruit in bijna alle koekenpannen de antiaanbaklaag bestaat, wordt heel erg giftig als deze heel heet wordt. Dit is bijna altijd dodelijk voor vogels. Zorg er daarom voor dat je niet kookt en bakt als er in diezelfde ruimte vogels zijn. Heb je een gourmetavond gepland, zorg dan dat je papegaai in een andere goed geventileerde ruimte staat.
Waarom Teflon zo giftig is voor vogels Teflon is een vaste stof die aanbakken in de pan voorkomt. Op het moment dat een pan leeg op het vuur staat (wat bij gourmetten en het bakken met een tosti-ijzer voorkomt)  of als de inhoud van de pan verbrandt wordt het teflon heter dan is bedoeld.
Hierbij vormt zich een bepaald gas wat de vogel dan inademt. Omdat vogels een heel kwetsbaar ademhalingssysteem hebben,  hebben zij hier veel last van. Wat bij ons onze longen zijn, is bij vogels een tracheeën(buizen)stelsel icm met luchtzakken die zich zelfs in de botten van je papegaai bevinden.
Dit ademhalingssysteem van de vogel werkt heel wat efficiënter dan onze longen. Een vogel heeft een dubbele ademhaling waarbij bij elke ademhaling twee keer een gasuitwisseling plaatsvindt. Ook gassen als teflon krijgt een vogel dus dubbel zo veel binnen in zijn al gevoelige luchtwegen.

Vogels overlijden acuut na inademen Teflon-damp Vogels die teflon binnenkrijgen sterven meestal vrij acuut. Zelfs een gespecialiseerde vogelarts kan meestal niets meer voor je dier betekenen. Vaak betreft het kerngezonde vogels die het plotseling heel benauwd krijgen doordat de teflon hun longen zo aantast dat er longbloedingen ontstaan.
Ook ontstaan er evenwichtstoornissen en hersenbloedingen doordat het met teflon besmette bloed overal komt. De lever vergroot in een poging het gif af te breken. Deze combinatie zorgt voor een korte dood, al zijn er soms vogels die na een teflonvergiftiging nog een halve dag blijven leven.

Zo kun je voorkomen dat je vogel overlijdt door Teflonvergiftiging:
• Zorg ervoor dat je vogel niet in dezelfde ruimte staat waar teflon gebruikt wordt (pannen, tosti-ijzers, strijkijzers, gourmet- of grillstellen) • Gebruik bij het koken een goede afzuiger of zorg voor voldoende ventilatie in je keuken • Ook ’s winters liever een raam open dan teflon in de lucht • Bij veel kook- en bakwerk verplaats je de vogel naar een andere ruimte • Stel mensen in je omgeving met vogels op de hoogte!

Extra tips:

• The Green pan bevat geen teflon • Vogelluchtwegen kunnen ook slecht tegen onze droge verwarmde lucht. Zorg voor verdampbakjes aan de verwarming en douche je vogels ’s winters extra vaak • Vervang de filters in je afzuiger regelmatig

© Sandra Lampie

3 reacties op Teflon vergiftiging bij vogels

 1. Wim van Zwolle natuurlijk zegt:

  het is natuurlijk ook vaak zo met veel dieren dat hun luchtwegen ook last hebben van co2 en andere kleine kleine deeltjes. Met name tropische dieren zoals tropische vogels en dan denk ik vooral aan papegaaien kunnen in zo’n geval verplaatst worden. waren er denk je veel dieren die dit wisten?

 2. Jos van Zwam zegt:

  maar als dan de stroom uitvalt en je kan niet meer frituren, wat gebeurt er dan met die gassen? Sandra Lampie, ik zou een reactie wel op prijs stellen, want in de buurt van tropische vogels schijnt vaak de stroom uit te vallen (ook lampen).

 3. riky zegt:

  Gebruik ook geen tape speciaal GEEN grijze duke tape of andere sterke tape.
  Ons is overkomen dat 15 jonge vogels die wij in een verwarmde caviabak opfokken [ging altijd goed ]tot ons verteld werd nadat er 2 vogeltjes gestorven waren dat de temperatuur waarschijnlijk te laag zou zijn [andere jaren was die temepratuur ook zo laag 27 graden en deden deze vogeltjes het uitmuntend ] Mijn man heeft een stuk islotiemateriaal genomen en omwikkeld met grijze tape en dat in de opening [die had de caviabak ,maar ik legde er altijd een dikke handoek op ] geplakt .
  Alle vogeltjes die wij daarin plaatsten [babyvogeltjes dus ] gingen slapen !! We snapten er niks van ze kwamen dus goed uit sperden goed en vielen dus in slaap.Alles na gegaan wat we anders deden ,naar de dierenarts geweest 2x .Wereklijk alles onderzocht ,schimmels virussen en bacterien uitgesloten , en alle organen na gekeken. Tot we tot het inzicht kwamen dat het aan het tapeblok lag .En dat was ook zo. Dierenarts gebeld ,gedachten voorgelegd , en achteraf bezien had zij miniscule bloedingkjes gezien op de longen ,maar omdat het zulke kleine vogeltjes waren had zij hier verder niks bij gedacht ,tot wij met de aanreiking van tape kwamen !Die dus verwarmd werd mede door de bak , geen 280 zolas hier beschreven word ,maar het kan dus ook bij zeer lage temeperatuur .
  Tevens zou het ook van de lijm in dit soort tapes kunnen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s