Jicht bij onze kanaries

Jicht bij onze kanaries: Fenegriek en Mariadistel

Iedereen heeft soms weleens een kanarie rondvliegen welke een verdikking, zweertje of bloedend midden (het langste) teentje heeft.
Meestal na de kweek zo augustus/september. De muggen krijgen dan weer de schuld, die rotzakken hebben weer een kanarie te pakken gehad. Vaak gaat het vanzelf weer over maar soms wordt de teen zo dik en rood, bloedend dat de vogel uitgevangen moet worden en behandeld met een of ander zalfje, wat jodium in het badwater een beetje extra krachtvoer en klaar is Kees.
Velen kwekers redeneren zo. Nu kwam er een artikel in Vogelvreugd 2/2010 op blz. 60/61/62. Voedingsbehoefte bij vogels door L.v.d.Rijt en H. Branje. Hier stond een foto bij welke mij aan het denken zette, na eens wat dingen op internet te hebben gecheckt, en zelfs met mijn huisarts hierover gesproken denk ik toch, ik weet bijna 90% zeker, dat dit jicht is.
Bij de mens begint jicht meestal in de grote teen en in een later stadium gaat het door het hele lichaam.
Telefonisch contact met de dokter Couteel uit België welke mij als advies gaf om eens naar mijn verstrekking eiwitten te kijken.
In de kweek hebben de vogels (jongen) veel eiwitten nodig omdat ze heel snel groeien maar naderhand moet het eivoer veranderen in krachtvoer welke minder procenten eiwitten bevat. Ze krijgen eigenlijk een eiwit vergiftiging met als probleem: Bij afbraak eiwitten komt urinezuur vrij, kan het lichaam dit niet zelf afvoeren dan gaat dit urinezuur zich overal in het lichaam afzetten.
In de gewrichten, opzwellen van pootgewricht, pijnlijke voetzolen, in de nieren.
Bij nierjicht verstoppen de nierbuisjes met urinezuur en sterven vervolgens af, er ontstaat waterige mest.
Zo zijn er nog meer soorten jicht maar dan moet u maar even op internet kijken.
Het gaat om eivoer/krachtvoer verstrekken wanneer en hoeveel.
Dit hoef ik u als kweker/liefhebber niet te vertellen want na dit bovenstaande gelezen te hebben moet er toch een lampje gaan branden.

Verstrekken van thee gezet van FENEGRIEK (Grieks hooi) verminderd deze jichtproblemen.

Fenegriek is een zaad welke gewonnen wordt uit een plant welke groeit van de Middellandse zee tot China. Het bevat veel calcium en heeft een ontgiftende werking op het gehele lichaam en helpt het urinezuur af te voeren.
Twee eetlepel in een liter kokend water, minimaal 20 minuten laten trekken en in het begin meerdere keren per week aan de vogels geven. Daarna een of twee keer week is voldoende.
Een collega kweker waarvan ik veel informatie heb gehad geeft dit aan zijn vader na een jicht aanval en binnen een week zijn de klachten weg. U kunt ze kopen in een reform winkel.
Mariadistel werd al door de Romeinen gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. Mariadistel is een krachtigste medicijn ( ontgift ) voor je lever en galblaas. Het bevat silymanine welke de lever ondersteunt bij afbraak van bepaalde stoffen, om hier op in te gaan gaat me iets te ver maar ook op internet kunt u meer informatie vinden. Probeer dit eens uit op uw vogels en u zult versteld staan. De hele zaden worden slecht opgenomen maar even malen helpt.
Ik heb vandaag een oplossing mariadistel gekocht wat in water oplosbaar is, daar kan ik u nog niets over vertellen.Voor meer informatie kunt u me altijd even bellen/mailen.

Jacques de Beer

2 reacties op Jicht bij onze kanaries

  1. Elisabeth zegt:

    Hoi , ik vraag me af hoe ik dan die Fenegriekthee toedien?
    Groetjes Elisabeth

Plaats een reactie